Målet vårt er at prehospitale tjenester (som legevakt, ambulansetjeneste, fastlegekontor og hjemmesykepleie) skal gi best mulig pasientbehandling i alle situasjoner. Trening av det akuttmedisinske teamet er et viktig virkemiddel for å oppnå dette. Teamarbeid og trening ved hjelp av simuleringsøvelser gir bedre pasientbehandling, og er derfor med på å øke kvaliteten på den jobben vi gjør.
FørsteBEST ønsker å være en ressurs, og gi drahjelp til de som vil starte med samtrening prehospitalt. Her vil du finne informasjon, tips og lenker som vil være nyttig for dere som allerede trener, eller som ønsker å starte. Vi tilbyr også fasilitatorkurs spesielt rettet mot samtrening av det lokale akuttmedisinske team.
Forskning viser at teamarbeid og trening ved hjelp av simuleringsøvelser gir bedre pasientbehandling (Theilen 2017, Haerkens 2015), samt at de ulike profesjonene i teamet ønsker å delta på slik trening (Hjortdahl 2014, 2016). Trening av akuttmedisinske team er derfor et viktig virkemiddel for å sikre god pasientsikkerhet, kvalitet og samhandling (Brandstorp 2016). Akuttmedisinforskriften § 4 sier at det skal gjennomføres trening i samhandling og samarbeid mellom alle leddene i den akuttmedisinske kjeden.
Trening i samhandling i Norge
Til tross for de positive effektene og at det er lovpålagt, gjennomføres det ikke regelmessig teamtrening i norske kommuner. I Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) sin spørreundersøkelse for Helsedirektoratet 2016 svarte halvparten av norske kommuner at de deltok i samtrening. I en spørreundersøkelse blant norske fastleger rapporterte 28% av legene at det ble gjennomført trening ved deres legevakt årlig eller oftere (Hjortdahl 2018).
Lokal trening drives ofte av ildsjeler uten særlig strukturell støtte i helseforetak eller kommune, til tross for kravet i Akuttforskriften som har vært der siden 2005. Flere som har startet med trening slutter med det, eller har bare sporadiske treninger. Mange kommuner og ambulansestasjoner ønsker hjelp og veiledning til å etablere eller drifte treningsprogram. Dette er i stor kontrast til medisinsk simulering ved sykehus hvor det har utviklet seg store kompetansemiljøer tilknyttet de forskjellige helseforetakene. Et eksempel på dette er BEST-trening (Bedre og systematisk teamtrening), et treningskonsept som nå gjennomføres ved alle norske sykehus. Les mer om BEST-trening her!
FørsteBest ønsker å bistå fagmiljøet og være en nettverksressurs for dem som allerede trener lokale akuttmedisinske team utenfor sykehus eller som ønsker å komme i gang.